HOME - Főoldal

Sütivár

E-Mail a szerkesztőnek

 
Menü
 
Üzenet a szerkesztőnek!
 
Az év napjai
2024. Április
HKSCPSV
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Érkezők

 
Egy kis ízelítő

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
BlogPlusz
 

 

Egyszerű receptek kezdő háziasszonyoknak

Következő 5 cikkElőző 5 cikk

Süssünk - főzzünk együtt, egyszerűen, és olcsón!

Anikó   

Elsőként;  Hasznos tippek a háziasszononyoknak! Sütés előtt mindig olvassuk át az egész receptet!

Minden hozzávalót szoba-hőmérsékletűen adjunk a tésztához, kivéve a linzertészta alapanyagait. A ragacsos, szárított gyümölcsök feldarabolása egyszerűbb, ha azt felmelegített késsel végezzük. A tojásfehérjét mindig zsírmentes edényben verjük fel. Lassan kezdjük el felverni, majd fokozzuk a sebességet. A tojáshabot mindig utoljára adjuk a tésztához. Ha több formában sütünk egyszerre több emeleten a sütőben, figyeljünk a légkeverésre. Mikor a tésztát a formákba töltjük, már ne kevergessük, csak óvatosan kanalazzuk és szükség szerint simítsuk el. Az élesztővel készült tésztához tegyünk pár csipet sütőport, így nem száradnak ki több napi állás után sem.

 Szinte mindenféle süteményt, alaptésztát lefagyaszthatunk, ezzel is lényegesen több időnk marad, nem kell mindent az „utolsó percben” elkészíteni, kényelmesebben készülhetünk a többi tennivalóval, többek között a takarítással, főzéssel, dekorálással.

 Az élesztős tésztákat a fagyasztás előtt nem kell keleszteni, csak közvetlenül a sütés előtt. A tortákat teljesen készen, (megsütve, töltve, díszítve) is tehetjük a fagyasztóba. Ezeket a süteményeket csak szoba-hőmérsékleten ki kell engedni fogyasztás előtt.
 
 A pudingalapú krémeket, krémekkel készült süteményeket, édességeket nem javasoljuk fagyasztásra.

 A pogácsák és sós aprósütemények alaptésztáját is le tudjuk fagyasztani a megfelelő elkészítési mód után, de akár kiszaggatva is eltehetjük, ha van elég helyünk a mélyhűtőnkben, így ezt is csak sütni kell. A linzertésztának kifejezetten jót tesz a mélyhűtés és ebből az alaptésztából készíthetünk különféle édes és sós apró süteményeket.

 Az alábbiakban, a teljesség igénye nélkül néhány alaptésztát és süteményt sorolunk fel, amit bátran elkészíthetünk jóval az ünnepek előtt is.

 Beigli, megtöltve, összetekerve, de nem kelesztve. A sütés előtt szoba-hőmérsékleten kiengedjük, megkelesztjük, megkenjük a recept szerint, majd mehet a sütőbe.

 Zserbó, összeállítva, de nem kelesztve. Sütés előtt szoba-hőmérsékleten engedjük ki, kelesszük meg, tegyük a sütőbe, majd ha megsült, vonjuk be mázzal.

 Torta esetében a megsült piskótát formára „vágva”, ha figurás tortát készítünk, vagy lapokra szeleteljük, megtöltjük ízlés szerinti krémmel, majd a szükséges mázzal bevonjuk és így tesszük a fagyasztóba. A fogyasztás napján csak szoba-hőmérsékleten ki kell engedni.

 A linzertésztát összeállítjuk, így tegyük el a mélyhűtőbe. A felhasználás előtt a sima hűtőrészbe tegyük le, de vigyázzunk, mert nem szabad nagyon megpuhulnia, éppen csak nyújtható állagú legyen. Amennyiben gyümölcstorta alaptésztát készítünk belőle, a formába igazítva is eltehetjük, kiengedés után pedig a recept további része alapján dolgozunk vele.

 Vegyük figyelembe, hogy a linzertésztának a fogyasztásig is kell min. 1, de inkább 2-3 nap, hogy puha, omlós legyen, a sütés után, ezért nyugodtan meg is süthetjük az ünnepek előtt akár 1 héttel is és jól záródó dobozban, a sorokat, rétegeket papírral elválasztva tárolhatjuk a kínálásig.

 A pogácsák alaptésztáját is elkészíthetjük előre, így bőven van időnk kivárni a hajtogatás, pihentetés idejét, majd tegyük a mélyhűtőbe. A sütés előtt kiengedjük, megkenjük, megszórjuk ízlés szerint sajttal, köménymaggal, szezámmaggal, mákkal, stb. és sütjük. Ha van helyünk, akkor már kiszaggatva, vagy vágva, kenve és megszórva is eltehetjük, ekkor már csak sütni kell, illetve ha élesztős a tészta keleszteni.

 A kuglófoknak, gyümölcskenyereknek és ünnepi püspökkenyereknek nagyon jó, ha sütés után 1-2 hetet „állnak”, jól szellőző, hűvös helyen tárolva.

 A fenti ötleteket megszívlelve és kipróbálva nem lesz többé „nyűg és rohanás” a készülődés, sem az ünnepeken, sem az egyéb családi összejöveteleken.

 

Ajánlatom a  Könnyedén elkészíthető fánk!
 

Szalagosfánk.                          

Hozzávalók:
500 g búzaliszt (BL55)
200 ml tej (2,8%-os)
40 g élesztő (friss)
50 g porcukor
60 g vaj (olvasztott)
5 db tojássárgája
A sütéshez:
étolaj
A díszítéshez:
sárgabarack dzsem
porcukor


Elkészítés.

Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre.

A lisztet egy edénybe tesszük. A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt pedig egy másik edénybe kimérjük, és hagyjuk 15 percig pihenni, hogy felfusson.
A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, az olvasztott vajat, és a tojások sárgáját. Egy fakanállal keverjük össze a tésztát, majd az asztalra kivéve addig gyúrjuk, míg teljesen sima nem lesz.
Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, és egy 6 cm átmérőjű kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. A fánkokat 10-20 percig kelesszük!
Most a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk.
Kis adagokban kisütjük őket a forró olajban. Az első oldalukat 2-3 percig sütjük - itt az idő persze nem mérvadó, ha gyorsabban pirul, lehet kevesebb idő is elég -, majd megfordítjuk őket, és további 1-2 percig sütjük. És ami nagyon lényeges. A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van, a második lényeges dolog, hogy ezt a lyukas felét, fedővel lefedve süssük, ettől lesz szép szalagos a fánk. Mikor megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül süssük készre a fánkokat. Figyelem! Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk! Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyő aljára, mert akkor is könnyen megég. Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak.
A kész fánkokat a szalvétával fedett tálcáta szedjük, majd porcukorral leszórjuk, és baracklekvárral töltve tálaljuk.

Az így kapott tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le, és meleg helyre téve kelesszük duplájára. Ez minimum 30 perc.

 

Következő 5 cikkElőző 5 cikk

 
Tartalom

A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal    *****    Szeretnél egy jó receptet? Látogass el oldalamra, szeretettel várlak!    *****    Minõségi Homlokzati Hõszigetelés. Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését.